Normál kép: 1517418372.jpg   Méret: 770x464 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Nagy kép: 1517418372_nagykep.jpg   Méret: 2587x1560 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az ország első csuhémúzeuma.

Ismertető szöveg: A Népművészeti Alkotóház 2006. október 7-én került átadásra, melyben helyet kapott az ország első csuhémúzeuma is. Önkormányzatunk e közel 20 millió forintos beruházást a Közkincs-program sikeres pályázatával tudta megvalósítani. Megvásárolta a falu egyik legöregebb házát, mely helyi műemléki védettség alatt áll.
Ennek az épületnek a teljes felújításával állandó helye lett a csuhéból készült alkotásoknak, a hagyományok őrzésének, valamint egész évben a népi kismesterségek bemutatásának, a kézműves tevékenységek tanításának, elsajátításának és a nyári kézműves táboroknak. A csuhézásnak nagy hagyománya van a községben. E mesterséget a felvidéki Naszvadról idetelepített magyarok hozták magukkal. Néhányan még ma is készítenek csuhéból különböző használati tárgyakat.
A több mint 300 darabos csuhé gyűjteményben hazai, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági alkotásokat csodálhatnak meg a kézművesség iránt érdeklődők. Az alkotóházban a csuhézás eszközeivel és technikáival is megismerkedhetnek.
(Forrás: https://szentlaszlo.webnode.hu/csuhemuzeum/)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page