Normál kép: 1531381660.jpg   Méret: 770x1370 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Nagy kép: 1531381660_nagykep.jpg   Méret: 2240x3984 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az amerikai alkörmös vagy amerikai karmazsinbogyó (Phytolacca americana) - dekoratív, de egyes részei mérgezőek. (Ha megmaradok, akkor a bogyója nem mérgező ) - A kerület egy részén számos bokor látható.

Ismertető szöveg: Az alkörmösfélék (Phytolaccaceae) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjének egyik családja. 16 nemzetségébe mintegy 120 faj tartozik. A fajok többsége a trópusokon él. A család fajain számos ősi bélyeg figyelhető meg.
Virágaik spirociklikusak, a virágtakaró egy- vagy különnemű is lehet. Termésük bogyó, tok vagy makk. Ép szélű, tagolatlan leveleik szórt állásúak. A fajok között fák, cserjék és liánok is előfordulnak. Gazdasági jelentőségük csekély. Legismertebb képviselőjük az amerikai alkörmös (Phytolacca americana), amelynek éretten bíborvörös bogyóit sokáig élelmiszerszínezékként használták; Franciaországban a vörösbor színezésére termesztették is - színezőanyaga az a betacián, ami a cukorrépában is megtalálható. Miután kiderült, hogy triterpénszaponint és lektint tartalmaz, ilyetén használatát betiltották.
Néhány fajukból gyógyászatilag hasznosítható anyagokat nyernek ki.
Egyes fajok gyökere szaponint tartalmaz; ezeket helyenként mosószernek használják.
Néhány fajuk leveleiből főzeléket főznek.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_alk%C3%B6rm%C3%B6s)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page