Normál kép: 1531644648.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Nagy kép: 1531644648_nagykep.jpg   Méret: 4608x3456 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Zinnia a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó nemzetség.

Ismertető szöveg: A rézvirág (Zinnia elegans) vagy legényrózsa valaha a kertek egyik fő lakója volt, de ma már egyre kevesebb helyen ültetik.
A rézvirág a fészkes virágúak családjából származik, eredeti élőhelye Mexikó. Hajtásai elágazók, molyhosak vagy csupaszok. Levelei ép szélűek, és átellenes állásúak.A rézvirág (Zinnia elegans) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: legényvirág vagy legényrózsa.A rézvirág (Zinnia elegans) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: legényvirág vagy legényrózsa.
Hazánkban a nemzetség legismertebb tagja a zinnia elegans, amely akár egy méter magasra is megnőhet, és színvilága lenyűgöző. A virág átmérője elérheti a 10-12 cm-t is, csoportosan ültetve a legmutatósabb. Már június elejétől nyílnak a sokszínű virágok, és egészen az ősz végéig folyamatosan hozzák a virágokat. A virágok fehér, rózsaszín, sárga, piros, cseresznyepiros, és halványlila színben is nyílhatnak kertünkben. Szaporítani legkönnyebb magvetéssel, amelyeket május elején vessünk állandó helyre. Majd ősszel a magokat gyűjtsük be újra így minden évben nyílnak kertünkben a legényrózsák. Mivel kedveli a napos kerteket, így jól viseli hazánk szélsőséges nyári időjárást legyen szó tűző napról vagy épp esős hétről.
Cserepes virágként is nevelhetjük, akár egy szép dézsába ültetve, nyáron vágott virágként is kitűnő a vázába.
(Forrás: viragcenter.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page