Normál kép: 1536068362.jpg   Méret: 770x428 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1536068362_nagykep.jpg   Méret: 4542x2524 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szúrós ágak, fehéres finom bevonat, jellegzetes erős illat és íz: már érnek a kertben az első vadcitromok. Természetes elterjedési területe Észak-Kína és Korea. A növény fagytűrő és tolerálja a havat is, jól érzi magát a mi éghajlatunkon. Birsalmával keverve kitűnő lekvár készíthető belőle. Lumi készítésekor a lime vadcitrommal is helyettesíthető.

Ismertető szöveg: A vadcitrom (Poncirus trifoliata) Észak-Kínából származó, 4 m magasra növő, hármas levelű, lombhullató, abszolút fagyálló pompás díszfa. Sötétzöld, kemény, merev ágait 6-10 cm-es tüskék borítják, így a belőle készült sövény leküzdhetetlen akadályt képez a legelszántabb betolakodó számára is, legyen az ember vagy állat. Nagy hófehér bódító illatú virágait tavasszal, a kopasz ágakon hozza, 5 cm átmérőjű aromás, sárga gyümölcsei savanykásak. Levük teába vagy halételekhez citrom helyett kiválóak. A frissen szedett gyümölcs kevés levet ad, de tegyük félre két hétre, és 20%-ra nő a létartalma. Készíthető belőle lekvár, bár egy citromban akár 50 mag is lehet. Héja ugyanúgy fűszer, mint a narancsé vagy a citromé. Megfőzve ehetők fiatal levelei is. Amellett, hogy az év minden szakában különleges-egzotikus megjelenésű, kiváló alanya a citrus oltványoknak. Lombhullás után tünnek elő igazán zegzugos lefutású ágai a hatalmas tüskékkel, melyek haragoszöldek, így örökzöld benyomását keltik. A frissen elültetett mag szinte mind kikel tavasszal, a több hónapos, szárított mag viszont elveszti csíraképességét. Rövid életű fa, 25 éves kora után lassan tönkremegy. Jól tűri a metszést, legjobb kora tavasszal, virágzás után visszavágni.
(Forrás: terebess.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page