Normál kép: 345_464_pix_Oldal_13_kep_0001_001resz.jpg   Méret: 746x1074 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A másfélszázados Szent István-rend.
A rend parancsnoka. A rend nagykeresztesének öltözete. A rend kiskeresztesének öltözete.

Ismertető szöveg: "A rend azok kitüntetésére alapíttatott, a kik a "felségünkkel s házunkkal szemben" nagy érdemeket szereztek maguknak, irja Mária Terézia a szabályzat bevezetésében.
A rend nagymestere mindig a magyar korona viselője, s a rend száz tagot számlál, ezek: 20 nagykeresztes, 30 parancsnok (commendatores) és 50 kiskeresztes; de az egyházi méltóságot viselők nem foglaltatnak benn ebben.
A rend jelvénye: arany szegélyű zöld zománczos kereszt, melynek közepén kerek médaillonban vörös mezőben zöld hármashalom, középsőjén nyugvó arany koronából kiemelkedő apostoli fehér kettős kereszt foglal helyet, mellette pedig az arany M és T betűk. A vörös és zöld szin Magyarország szinei, a kettős kereszt arra emlékeztet, hogy Szent István kapta az apostoli jelzőt, a melyet Mária Terézia újított fel (1758), az M és T betűk pedig a királynő nevének kezdőbetűi. A középpajzsot körülfogó felírás: Publicum Meritorum Praemium (Az érdemek nyilvános jutalma). Hátlapján fehér alapon STO. ST. RL AP. (Sancto Stephano regi apostolico, Szent István apostoli királynak) betűk olvashatók. A nagy keresztet a nagykeresztesek s a parancsnokok; a kis keresztet pedig a kiskeresztesek viselik. Szalagja sötétzöld, bíborvörös középcsíkkal. A nagykereszteseket még a csillag is díszíti, melynek közepén az a médaillon foglal helyet, a melyet a keresztnél ismertettünk s őket megilleti még a láncz is, a mely a királyné és Szent István monogrammjaiból (M T és S S) s a szent koronából van összeállítva.
A rend öltözete: bő, rövid ujjú, hermelinprémmel szegett, vörössel bélelt zöld, hosszú bársony köpeny, vörös bársony ruha, vörös bársony kalap, a melyet hermelin szegélyez s zöld-vörös zománczos forgóban kócsagtoll díszít Természetesen bizonyos megkülönböztetések vannak a ruházaton is: a nagykeresztesekét tölgyfalevél-hímzés díszíti, a parancsnokokét szélesebb, a kiskeresztesekét pedig keskenyebb szegély. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1914. május 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page