Normál kép: 201_300_Oldal_42_kep_0001.jpg   Méret: 770x1085 Színmélység: 24bit Felbontás: 400dpi
Nagy kép: 201_300_Oldal_42_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1467x2067 Színmélység: 24bit Felbontás: 400dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Poszilovics György, az új zágrábi róm. kath. érsek.

Ismertető szöveg: "Poszilovics György 1834. évi márczius 24-én született a régi horvát őrvidéken fekvő Ivanics várban, a hol atyja egyszerű csizmadia mester volt. Poszilovicsot derék tanítója, Paszeri István vezette a tanulói pályára. Fölismervén jeles tehetségeit, elvitte Zágrábba és ott a püspöki szemináriumban ingyen lakást és élelmezést eszközölt ki részére azon az áron, hogy az intézetbeli nagy deákokat kiszolgálja. Így végezte a szegény csizmadia fia a gymnázium három első osztályát, miközben mindig első kitűnő volt társai közt. De bekövetkezvén az 1848. évi nagy politikai vihar, az iskolák ajtói bezáródtak, a kis Poszilovics sem folytathatván tovább tanulmányait, kénytelen volt atyja akaratának engedelmeskedve csizmadia inasnak beállani. Ebben a minőségében is derekasan megállta a helyét. A háborús idők elmultával azonban odahagyta atyja mesterségét s újra visszatért Zágrábba, a hol a gyamnasiumi tanulmányokat oly kitűnő sikerrel végezte, hogy papnövendékké lehetett és Haulik akkori zágrábi érsek a bécsi Pázmaneumba küldte, hogy ott theologiát végezzen. Itt a papi tudományokat 1858-ban bevégezvén, pappá avatták és a bécsi Augustineumba küldték, honnét két évi tanulás után visszatért hazájába. Igen érdekes, hogy Poszilovics gymnáziumi tanuló korában a báni kormány jelenlegi belügyiosztály főnökével, Sztankovics Dániellel vetélkedett a pálmáért. Iskolatársai szerették kedélyéért és barátságos szivéért.
Midőn Bécsből horvát hazájába visszatért, az érseki theologiai intézetben tanárkodott; mikor pedig 1874-ben a zágrábi Ferencz-József egyetem megnyílt, oda neveztetett ki rendes tanárnak.
Dr. Poszilovics György tanári állása mellett az egyházi kormányzásban is tevékeny részt vett, mint az érseki szentszék előadója, s egyszersmind az egyházi irodalom terén is szorgalmasan munkálkodott.
Midőn 1876-ban zenggi püspökké kineveztetett és Mihalovics érsek által főpapi hivatalába beiktattatott, első teendője volt, hogy szegény egyházmegyéi e még szegényebb papjainak anyagi helyzetét tőle telhetőleg javítsa, s e részben való buzgólkodásával annyival inkább megnyerte a szíveket, mert köztudomású dolog, hogy a zenggi püspökség nem valami dús javadalmazású; de Poszilovics az ő egyszerű életmódjával és takarékosságával mégis tudott szerény jövedelméből nemcsak paptársainak juttatni, hanem szegény rokonain is segíteni, kik közül többen az ő anyagi támogatásával végezték tanulmányaikat, vagy egyébként jutottak jólléthez.
Egyik öcscse az érseknek, dr. Poszilovics Mihály, előkelő ügyvéd Gradiskán, másik, dr. Poszilovics István, kir. törvényszéki elnök Mitroviczán; Rezuka nevű nőtestvére pedig, ki özvegy tanítónő, eddig püspök bátyjának a házát gondozta."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1894. julius 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page