Normál kép: 209_320_pix_Oldal_66_kep_0001.jpg   Méret: 770x587 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 209_320_pix_Oldal_66_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2525x1925 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Petőfi-társaság tagjainak látogatása Miskolczon Lévay Józsefnél.
Középen ül Lévay József, mögötte jobbról balra Csathó Kálmán, Pekár Gyula, ifj. Hegedűs Sándor, Balogh Bertalan, a borsodmegyei közművelődési egyesület elnöke, Herczeg Ferencz, Ferenczy Ferencz, Ferenczi Zoltán, Szávay Gyula, Lampérth Géza, Peterdi Andor.

Ismertető szöveg: A Petőfi Társaság (1876-1944) a Petőfi-kultusz terjesztése és a magyar szépirodalom nemzeti szellemben való művelése céljából alapított egyesület.
Létesítése körül legtöbbet Balázs Sándor, Éjszaki Károly, Komócsy József, Lauka Gusztáv, Szana Tamás és Szigligeti Ede fáradozott. A társaság első nyilvános ülését 1876. január 1-jén tartotta meg a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.
Pályázatai költői művekkel és széptani fejtegetésekkel gazdagították az irodalmat. Elejétől fogva nagy gondot fordított Petőfi kéziratainak, s az életére vonatkozó adatoknak összegyűjtésére gyűjtötte ezenkívül a nagy költő eredeti kiadásait és műveinek különböző nyelvű fordításait, valamint a róla megjelent arcképeket is. Könyv- és kézirattárát gyakran használták a Petőfivel foglalkozó magyar esztétikusok, s a társasághoz folyvást fordultak tanácsért, útbaigazításért külföldről is, különösen pedig Olasz- és Svédországból, ahol külső tagjai is voltak, a Petőfi-fordítók és -ismertetők sorából. A rendes tagok számát 60 főben állapították meg, tiszteletbeli és külső tagot a társaság tetszés szerint választhatott. A társaság első elnöke Jókai Mór volt. A tiszteletbeli tagok közt foglalt helyet Kossuth Lajos is, aki megválasztása után Szana Tamáshoz intézett hosszabb levelében méltányolta a Társaság céljait.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page