Normál kép: magyar_grafika_1921_192_001resz.jpg   Méret: 770x401 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1921_192_001resz_nagykep.jpg   Méret: 2307x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szedéspéldák "A báli nyomtatványokról" című cikkhez
7. példa. Négyoldalas meghívó, a papír 2-3. oldalára nyomva
A Magyar Grafika Szedéspéldái

Ismertető szöveg: "A szöveg mennyiségétől függ tehát, hogy a meghívót egy, két, három, esetleg négy oldalra tagolva tervezzük.
A leggyakoribb eset, hogy a meghívót két oldalra tervezzük és pedig az első oldalon helyezzük el a tulajdonképeni meghívót, a másikon a műsort, avagy a rendezők névsorát. Szedéspéldáink közül az 5-6. és 9-10. példák egy-egy négyoldalas (függőlapos) meghivó első és harmadik oldalait.
Ha a papiralak és szövegelosztás tekintetében megállapodtunk, a betűfaj megválasztására kerül a sor. E tekintetben nem lehet nehéz feladatunk, mert régen túl vagyunk azokon az időkön, amikor meghívókhoz cikornyás, díszes betűket szoktak volt leginkább használni, mert ilyenekkel vélték a meghivó pompáját emelni. Meghívókhoz is csak a legegyszerűbb és legolvashatóbb betűfajtát válasszunk (5-6., 7., 8. példák). Nem okvetlenül szükséges, hogy a meghivó csupa verzálisból szedessék; ez a legtöbb esetben nehézkessé teszi munkánkat, nem is szólva arról, hogy a verzális nagyobb töm egben nehezebben olvasható a kurrensbetüknél.
A meghivó dekorálásáról ez alkalommal vajmi keveset mondhatok. Szakítsunk azzal a régi divattal, mely szinte törvényszerűen szabta meg, hogy a meghívónak díszesnek kell lennie. Ezzel ellentétben a legegyszerűbb díszítést ajánlom: egy-egy vignettával, egy-két vonallal vagy egyszerű sorkercttel sokkal nemesebb hatást érhetünk el, mint a legötletesebb diszitéskom pozicióval. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1921. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page