Normál kép: magyar_grafika_1923_2850_003.jpg   Méret: 770x371 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1923_2850_003_nagykep.jpg   Méret: 1969x948 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az Universal rt. cég hirdetéspályázatáról

Ismertető szöveg: "Az Universal grafikai szaküzlet rt. egész oldalas hirdetésére kiírt pályázat feltétele között mint szigorú szabály szerepelt, hogy a kötött szöveg mellett a pályázók csakis betűöntödei anyagokat használhatnak s nem vehetik segítségül sem a rajzónt, sem a vésőt, hogy a különféle alnyomatú lemezek megmunkálásával teremtsenek maguknak segítőanyagot.
I. díj. "Zsuzsika." Igen jó ötlet, amelyet nálunk hirdetéseknél még aligha alkalmaztak. Egyszerűsége mellett jó hatása nem vitatható el. Szedője a legegyszerűbb eszközökkel igen jól oldotta meg feladatát. Kár, hogy a szöveg betűje nem elég markáns ; ha ezt egy modern erőteljes betűvel helyettesítette volna a szedő, még jobb hatást ért volna el munkája. A zsűri e pályamunkának ítélte meg az első díjat. Szedője: Ullmann Sándor Budapest, Pápai Ernő nyomdai műintézete.
III. díj. "Grafika." Egyszerű és logikus szedéskompozíció, amelynek hatását még inkább lehetett volna fokozni a keretnek szürke foltú körzetanyagból való szedésével. - E munkának a bírálóbizottság a III. díjat ítélte oda. Szedője : Brezniczky József Budapest, Világosság nyomda rt.
V. díj. "Vénusz III." Körszedése ötletes; a pályázó kitünően aknázta ki a szövegadta lehetőséget, amely ilyen szedésekhez valóban ritkán fordul elő a prakszisban. Összhatásban és felépítésben pompás hatású munka, amit a zsűri az ötödik díj odaítélésével honorált. Szedője ugyancsak Katona Gyula Debrecen, Városi nyomda. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1923. december)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page