Normál kép: magyar_grafika_1924_0162_001resz.jpg   Méret: 770x1201 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1924_0162_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1450x2261 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szedéspéldák Wanko Vilmos: A modern körlevél és az Újabb betűk és díszítőanyagok című cikkeihez
Amts antikva (D. Stempel A-G., Frankfurt a/M. és Első Magyar Betüöntöde rt.); Demeter díszbetű; "Jazz" díszítőanyag és Müller vignetta (Schriftguss A-G ., Dresden). Tervezte: Wanko Vilmos. Szedte: Kner Albert

Ismertető szöveg: "A szöveg szedésének kialakítására kell nagy súlyt helyeznünk, ez lévén a körlevél legfontosabb része. A körlevél folyószövegének artisztikus megformálása szempontjából nem szabad figyelmen kívül hagyni a következőket:
1. a folyószöveget csak egyfokozatú és egyfajta betűből szedjük;
2. a folyószövegből alakított tömbszedést ne bontsuk meg sok fősorral;
3. amennyiben eltérünk a köznapi négyszögű tömbszedéstől, úgy a szöveg szedésformáját idomítsuk a dekoráció szabta irányvonalakhoz.
A 3. pont alatti megállapítás pedig csak annyiban szorul magyarázatra, hogy a legjelentéktelenebbnek látszó sorkörzet-figura is alkalmas ötletességünk felfrissítésére, a nagyobb díszítődarabok vagy vignetták (5., 7., 11. és 14. példák) pedig a szó legszorosabb értelmében valósággal diktálják nekünk a szövegalakítás geometriai formáját.
Az 5., 7., 11. és a 14. példák szövegmegoldása minden esetben a dekorációhoz kapcsolódik. A 7. példánál a vignetta lépcsőzetes talapzata adta meg a szövegfolt formáját, ugyanez áll a 11. példára is, amelynek szövegében a vignetta foltja ismétlődik. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1924. május-június)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page