Normál kép: magyar_grafika_1924_0212_001resz.jpg   Méret: 770x861 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1924_0212_001resz_nagykep.jpg   Méret: 837x936 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Plantin, Fr. Raphelengius

Ismertető szöveg: "PLANTIN Kristóf a franciaországi Touraine hercegség (ma Indre et Loir kerület) Mont-Louis városában született 1514-ben és antwerpeni nyomdáját 1555-ben alapította. Kiadványait a művészetté finomult nyomdatechnikai kivitel abszolút tökéletessége, a szövegek gondos korrektúrája és a behízelgően ízléses külső emelte világhírre. Nyomdájának berendezése páratlan volt a maga nemében. Hatalmas betűkészletekkel rendelkezett, melyek lehetővé tették, hogy a világ bármelyik kultúrnyelvén megjelentesse könyveit, kitünően képzett betűvésnökökkel állott összeköttetésben, akik szinte versenyeztek egymással minél tisztább rajzú és minél élesebb metszésű betűtípusok öntésében.
A Plantin-műhely főműve a szenzációs "Biblia Polyglotta" volt, mely 1569-től 72-ig készült, 8 kötetben jelent meg s a tipográfiának ma is egyedülálló remeke.
Maga Plantin 75 éves korában halt meg, 1589 július elsőnapján.
A leideni Plantin nyomda vezetője, Franz Raphelengh (Rapheling) egészen Aldusszerű jelenség. Tudományos képzettségű szakember volt, aki mint gyakorló nyomdász behatóan foglalkozott filológiával és a római klasszikusokkal. Ryssel mellett, Lanoyban született, 1539 febr. 27-én és először kereskedőnek készült. Ebbeli kiképzését Nürnbergben szerezte, majd innen Párisba ment s mint a Sorbonne növendéke, görög nyelvtudománnyal kezdett foglalkozni. Tanulmányai végeztével a görög nyelv tanára lett a cambridgei egyetemen, majd visszatért hazájába s feleségül véve Plantin Margitot, az akkor már ünnepelt nyomdász egyik leányát, maga is rabja lett a világhódító útját járó nyomdaiparnak. Amikor apósának Antwerpenbe való visszatérése után önálló vezetője lett a műhelynek, a legnagyobb lelkesedéssel fogott neki a munkának s kiadvány kiadványt követett, melyek vetekedtek egymással tipográfiai kiválóság tekintetében. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1924. július-augusztus)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page