Normál kép: magyar_grafika_1931_0083.jpg   Méret: 770x481 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1931_0083_nagykep.jpg   Méret: 1689x1056 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Egyszínű gyakorlati tipográfia: meghívó, tervezte Lengyel Lajos

Ismertető szöveg: "Ha minden dekorációtól eltekintünk, úgy az egyszínű sajtóterméknek arányos tér- és foltosztásával kell szemnek tetszetős hatást kiváltania. Foltképzés dolgában a fehér-szürke-fekete technika követelményeihez kell alkalmazkodnunk. A fehér foltot a be nem nyomott papírfelület adja s ezt kell helyes arányban egybekomponálni a szövegtömb vagy tömbök szürkés foltjaival és ezek keretében viszont kompaktabb sorokkal kell a szükséges kontraszthatást kicsiholni, hogy egy szürkeségi színsorozatot - tehát színhatást - nyerhessünk.
A fősorok - slágerek - erősebb vonalú betűi a másod-, harmadrendű sorok vékony betűjű tömbjeiből kiemelkedve, színfoltban is előrenyomulnak, mert ne feledjük el, hogy az egyszínű fekete nyomás összhatás szempontjából nem minősíthető mindenkor feketének. Ha szedésünkhöz vékony és vastag vonalú betűket használunk, úgy ezzel már egymagában is színeztük a sajtóterméket, mert a vékony betűjű szöveg szürkének látszik a kövér vonalú sorok mellett, amelyek kifejezettebben képviselik a fekete színhatást.
Ugyanezt tartsuk szem előtt, ha szedésünket vonalakkal dekoráljuk.
Ez esetben a szövegmegoldásnak helyes arányossága mellett vigyázzunk a vonaldíszítés okszerű és ízléses alkalmazására is, mert ezzel fokozhatjuk a kompozíció felépítésbeli összhangját és nagyon jó fekete-szürke színhatást is varázsolhatunk munkánkba.
Lapunk e számában több olyan egyszínű szedéspéldát mutatunk be, amelyeknek egyszerű szedéskompozícióját mérsékelt vonaldíszítéssel kombinálták a tervezők.
E példák mind gyakorlati tipográfiák, amelyeknek tanulmányozásából leszűrhetjük a tanulságot, hogy a legszimplább eszközökkel is lehetséges jó, finom hatású nyomtatványt létrehozni.
A példák mindegyike helyes tagolású, arányaiban jó s a fekete-szürke színskála több fokozatát tükrözteti vissza.
Ilyen munkáknál nemcsak arra kell ügyelni, hogy a szöveghez használt betűk vastagsága is kontrasztdús legyen, de a vonalak vastagsága is változatos és a betűk vonalvastagságától merőben eltérő kell hogy legyen, s ekként a szürke színskála több fokozata adjon változatosságot a nyomtatvány összhatásának.
Vonaldíszítésről lévén szó, óvakodjunk a túlsók vonal alkalmazásától. A kasztlizás, léniakombinációs mánia ma már nemcsak hogy nem divat, hanem olyan anyagtobzódás, ami a mai kifinomult ízléssel homlokegyenest ellenkezik. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1931. március-április)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page