Normál kép: magyar_grafika_1931_0100.jpg   Méret: 770x1161 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1931_0100_nagykep.jpg   Méret: 1432x2160 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gyakorlati tipográfia : Előzékpapír, tervezte Herschkovits Dezső

Ismertető szöveg: "Az előzékpapír fontos kelléke a könyvnek. Valamikor s túlnyomórészt ma is, főként kötött könyvekben használunk előzékpapírt, de nem ritka eset, hogy ma már egyes fűzött könyvekhez is hozzáfűzik az előzékpapírt azzal a célzattal, hogy a könyvkötő a könyv későbbi bekötésénél felhasználhassa.
Az előzékpapír elég gyakran könyvnyomdái úton készül, tipográfiai anyagból szedve; rendszerint a kiadó szignumát mutatja, sokszor a legváltozatosabb formaképzésben. Ilyen a bemutatott példa is, amely egy Helikon kiadású könyvhöz készült s kiképzésben - az alkalmazott egyszerű eszközök ellenére is - nagyon ötletes és jó hatású.
A Helikon szó és iniciáléjának fordulatos váltakozása s egymáshoz kapcsolódása tipikus előzék-kiképzés. Természetes, hogy a gyakorlat nem mindig ad ilyen megoldási lehetőségeket, amikor a formaképzéshez ilyen rövid szó és ennyire alkalmas iniciálé (H) kínálkozik. Egy hosszabb név vagy formailag nem kedvező kezdőbetű (pl. I, L) már nehezebb feladat elé állítja a szedőt.
Előzékhez nagyon jól használhatók a tiposzignetek is, vagy a rajzolt szignet kliséje egyszeresen, vagy többszörösen alkalmazva.
Nagyon hálás tér ez az egyszerű vonallal való komponálásra, amikor az akcidenciában egyébként ellenzett és nehéznek minősített léniakombinációknak is szerepet adhatunk.
Színezéshez bármely színt alkalmazhatunk, noha e tekintetben áll az a felfogás is, hogy az előzék lehetőleg töri színekkel nyomassék. Legajánlatosabb a színeket úgy megválasztani, hogy a színkontraszt ne legyen túlzottan erős. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1931. március-április)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page