Normál kép: universum_050.jpg   Méret: 770x343 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: universum_050_nagykep.jpg   Méret: 955x426 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Geissler-féle cső

Ismertető szöveg: "Egy tágasabb üvegcső szemköztes végeit oly módon forraszszuk be, hogy a csőbe platinadrótok nyúljanak, melyeknek külső végei az elektromozó gépnek, vagy az inductoriumnak pólusaival köthetők össze. Ezek a drótok, az elektródok, tehát arra szolgálnak, hogy az elektromosságot segítségükkel a csőbe vezethetjük. A csövet egy oldallagos toldalékénak közvetítésével összekötjük a higanyos légszivattyúval, s így módunkban áll a csőben a légritkítást tetszés szerinti fokig, majdnem az absolut vebuumig hajtani. Ha a csövet nem levegővel, hanem más valamilyen gázzal akarjuk megtölteni, akkor azt egy második oldallagos toldalékénak felhasználásával eszközölhetjük, az utóbbit, ha a megtöltés már megtörtént, véglegesen beforraszthatjuk.
Az ilyen Geissler-féle csőben mutatkozó kisülési tünemények egyrészt a cső bőségétől, másrészt az elektródok távolságától, s végre az elektromos töltés sűrűségétől függenek.
A kisülés jellege minden csőre nézve ugyanaz, s egyedül a csőben foglalt gáznak természetétől és sűrűségétől függ.
Az I. kép egy légritkított és véglegesen bezárt csövet mutat, a kísérletezés szempontjából kényelmes állványra helyezve. Mi azonban csövünket nem zárjuk el véglegesen, hanem az elektródokat az áramforrás pólusaival összekap­csolva, a szivattyúzást fokozatosan folytatjuk, e közben a kisülés természetét vizsgálgatván."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14260/14260.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page