Normál kép: universum_125.jpg   Méret: 770x558 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: universum_125_nagykep.jpg   Méret: 1315x953 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A virágok illata az ipar szolgálatában
Rózsaolaj-készítés nagyban

Ismertető szöveg: "Az illanó olajok nagy részét a megfelelő növényrészekből vízzel való desztilláció útján kapják. E végből a növényrészeket desztilláló üstbe teszik s vízzel desztillálják. A vízgőz az illanó olajat magával ragadván, az átdesztillálodott víz felszínén olajnemű test úszik, amelynek a virág illatát köszöni; ez a víztől választótölcsér segítségével könnyen elkülöníthető.
így készítik a legértékesebb, legdrágább illanó olajok egyikét, a rózsaolajat is. (1o gramm rózsaolaj ára 15 korona.) 100 kilogramm rózsasziromból 0*02 kilogramm rózsaolajat kapnak. Az olajos résztől elkülönített vízhez sok rózsaolaj van tapadva; ettől a víz is rózsaillatú. Ezt a vizet rózsavíz név alatt árulják.
A rózsaolaj készítésének ismert módja az, hogy a nap felkelte előtt (a napsugaraktól az illat nagy része elpárolog) szedett rózsák, egyszerű katlanokban vízben főzetnek s a gőzt hűtőkádon keresztül vezetve, felfogják. A második párolásnál a lecsapolt víz tetejére száll fel a rózsaolaj, a mely különböző vidékek szerint már 14-20 foknál megszilárdul. Újabban zöld olajat is párolnak, a mely alacsonyabb temperaturánál fagy már meg s ennélfogva értékesebb. 10 oka (1260 grm.) rózsából 1 grm olajat nyernek, tehát 12 grammot pro mille. A karlovai rózsából ugyanannyihoz 8 oka kell; a kisázsiai és perzsából 15*20 oka. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14260/14260.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page