Normál kép: ember_0035.jpg   Méret: 531x644 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Morgagni János Baptista (1682-1771.)

Ismertető szöveg: "Az ember természetét kutató tudományok közt kiváló helyet foglal el a kórtan vagy pathológia is, mely eltérően az eddig említett szakoktól nem az ép embert, hanem a hibásan alkotottat s a beteget veszi szemügyre, s mely megvilágítva az emberi szervezet fogyatkozásait és viselkedését a külvilág káros hatásaival szemben, nagyban hozzájárul az ember természetének a megvilágításához.
Első nagy vívmánya a XIX-ik században a kór-anatámia megalkotása, nagyszabású kifejlesztése volt. Minden betegség a test valamely szervének vagy részének anatómiai elváltozásán alapszik; ez mai nap magától értetődő igazság, melyből önként folyik, hogy a betegségek mivoltának a tanulmányozásában ezen elváltozások pontos megvizsgálása kell hogy az első lépés legyen.
Már a XVIII. század egy jeles orvosa, Morgagni (1682-1771) felismerte ezt a maga teljességében, s "A betegségek székhelyeiről és okairól" (De sedibus et causis morborum, 1761) szóló híres művében, melyben számos idevágó észleletet közöl, megalapítója lett a pathológiai boncolástannak."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page