Normál kép: ember_0111.jpg   Méret: 770x539 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: ember_0111_nagykep.jpg   Méret: 1049x734 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A javai majomember (Pithecanthropus erectus Dubois) rekonstruált koponyája

Ismertető szöveg: "Az ember és a legmagasabb rendű állatok szervezete között zoológiai tekintetben koránt sincsen nagyobb űr, mint például a nyúl és a patkány, vagy a kutya és róka között; ezeknek rokonságát pedig senkinek sem jut eszébe kétségbevonni. Különben a palaeontologia ezt az űrt is kisebbítette, amennyiben sikerült a föld mélyében olyan lényt felfedeznie, amelyik koponyaalkotásában az emberhez a ma élő emberszabású majmoknál is közelebb állott.
Ennek a lénynek maradványait 1891-ben fedezte fel Dubois Jenő, hollandi szolgálatban álló orvos, Jáva szigetén a trinili major közelében. Az érdekes lelet fiatal pliocénkori vulkáni conglomeratumból származik és összesen négy csontból áll. Legelőször 1891 szeptember havában az egyik zápfog, majd október havában mintegy 1 m távolságban a lelet legfontosabb darabja, a koponyatető került elő, végre a harmadik ásás alkalmával (1892 augusztus és október havában) a koponyatetőtől mintegy 15 m távolságban a baloldali combcsont és egy másik zápfog bukkant elő a földből.
Midőn Duhois alapos tanúlmány után 1894-ben rövid monographiában ismertette ezeket a csontmaradványokat s az állatot magát Pithecanthropus erectusnak, azaz fennállva járó majomembernek nevezvén, oly lénynek tartotta, mely az emberszabású majmok és az ember között átmeneti alakot képez, a búvárok származástani pártállásuk szerint, könynyen érthető izgalommal, örömmel, kételkedéssel, szóval igen vegyes érzelmekkel fogadták. "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page