Normál kép: ember_0169.jpg   Méret: 770x486 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: ember_0169_nagykep.jpg   Méret: 2614x1649 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: I. Fonalas magoszlás szakaszai: 1. sűrűgomoly, 2. lazagomoly, 3. anyacsillag, 4. kettéváló anyacsillag, 5. és 6. fiókmagvak képződése.
II. Emberi vékonybél metszete: 1. teljes metszet 40-szeres, 2. bélboholy 80-szoros, 3. mélyebb részlet 300-szoros nagyításban.
III. Alvadt lóvér.

Ismertető szöveg: "I. Az ember sejtjeinek legnagyobb része nem egyszerűen kettéválás (amitózisz) útján szaporodik, hanem a sejt kettéosztását a magosztódás bonyolult folyamata előzi meg. Kicsinyes részletnek látszik az élet körül a magosztódás. Nehéz lesz bonyolult lefolyását elmondanunk, mégis meg kell világítanunk, amennyire lehet, főbb pontjait. Egy részt a magosztódás mutatja meg igazán, hogy mily hihetetlenül bonyolult szerkezet a sejtmag, s másrészt e folyamatokból vont következtetések teszik manapság a reális alapját minden öröklési teóriának. Az oszlásnak induló anyasejt kerek magjában összegomolyított fonál képződik. A fonál eleinte vékony, a gomoly meglehetősen sűrű, később a fonál vastagodik s a gomoly sokkal áttekinthetőbb lesz. Jól festhet őségé miatt a szabálytalanul összegöngyölített fonalat kromatin-fonálnak keresztelték. A gomolyról talán úgy kapjuk a legtisztább képet, ha vastagabb, hosszabb pamutfonalat vagy spárgát tenyereink között gomolyaggá gyűrünk. Ehhez hasonló a mag helyén képződő anyagomoly is (spiréma). ... "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page