Normál kép: ember_0425.jpg   Méret: 770x896 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: ember_0425_nagykep.jpg   Méret: 993x1155 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Totemoszlopok mintái, melyeknek színesre festett eredeti példányai néha 10 méter magasak s melyek az északnyugoti indiánok templomai előtt állanak.

Ismertető szöveg: "A nők és férfiak elválasztásában egyébként a nemi élet és némileg a vallási momentum is játszik bizonyos szerepet. Az egy hordába tartozó egyénekben ugyanis az összetartozóság érzése idővel annyira erősbödött, hogy ennek az őket kebelükbe fogadó első társadalmi intézménynek keletkezését más világi, de minden esetre felsőbb behatásnak tulajdonították. Amidőn ugyanis az ősember - még a "horda-állam" korában - a vallásnak ama kezdetleges fokára emelkedett, melyet közönségesen animizmusnaky a természet meglelkesítésének nevezünk, többi anyagi és szellemi holmijával együtt meglelkesítette a hordát is, amennyiben azt legtöbbször valamely rengeteg állattal azonosította és a horda tagjait ez állat hasonszőrű fiókáinak minősítette.
Az illető állat volt a törzs védője, szimbóluma, irokéz indián szóval totemje. Kezdetleges rajzát minden egyes hordabeli viselte (204. ábra). Idővel, a vándorlások megkezdésével természetszerűleg a horda is szétoszlott több kisebb hordára, amelyek mindegyike külön totemet is választott magának idővel. Előbbi összetartozásuk érzete azonban ekkor is megmaradt, amint ezt az ilyen rokon klánok között fennálló kölcsönös házassági tilalmak bizonyítják."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14254/pdf/14254_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page