Normál kép: kepes_ujsag_1848_0191.jpg   Méret: 770x673 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: kepes_ujsag_1848_0191_nagykep.jpg   Méret: 2593x2266 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Előtanácskozó parlamentnek ülése sz. Pál templomában ménusi Frankfurtban

Ismertető szöveg: "Az előtanácskozó gyűlés Frankfurtban, mint mondák: revolutionárius szellemű volt; pedig ily nagy mozgalom napjai soha csendesebben nem folytak le, s egészben véve, az eredményekkel meglehet elégedni. Minden fontosabb külső megháboritás Frankfurt városnak s polgárainak szilárd magatartása állal eltávolitatott, s noha máskor békés időben ily ünnepély fáklyásmenetekkel s megvilágositásokkal ritkán szokott némi kis rendetlenségek nélkül megtörténni, s itt a mozgalmakat könnyen szülő fontos alkalomnál, az ismeretes sokféle színezetű gondolkodásmódnál s az egybegyült férfiaknak izgató bánásmóduknál annál inkább lehetett tartani: miszerint forradalom üthetne ki; mindazáltal a városnak erélyes rendelései mellett legkisebb zavar sem üthette fel fejét. Az egész polgárság fegyverben volt és kivéve egy csekély összekoccanást a republikánusok s parlamentáriusok közt, minden lázitó szónoklatok hatálytalanul elhangzottak, s a köztársasági zászlók s egyéb jelek körülhordozása legkisebb benyomást sem tettek.
Végre a sok vitatkozások után, a gyűlés kimondotta, hogy az eddigi németszövetséghez tartozó országok, ideértve az újólag fölvett porosz tartományokat és Slezvíg hercegséget, jövendőre egy birodalmat (szövetséges államot) képeznek.
Frankfurtban jelennen a német népgyülése együtt van, s minden a békét és rendet szerető embernek óhajtani kell, hogy ezen országgyűlés olyan intézményeket alapítson, melyek Európa csendét s minden népek szabadságát megszilárdítani képesek legyenek.
Ez alkalommal az előtanácskozó gyűlés ülésének ábráját adjuk."
(Forrás: Képes Újság, 1848. június 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page