Normál kép: barbizoni_muveszek_0008.jpg   Méret: 770x998 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: barbizoni_muveszek_0008_nagykep.jpg   Méret: 2497x3237 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Jean Francois Millet önarcképe
Rajz 1847

Ismertető szöveg: "Gruchy-nek egy ilyen majorépületén egy egyszer tábla jelzi, hogy ott 1814. évi október hó 14-én Jean Francois Millet fest született.
Ebben a tiszta, erkölcsös és mvészi vonásokban gazdag körben nevelkedett Jean Francois, a kit szülei ugyancsak földmívelnek szántak. Nagybátyja, a ki valamikor pap volt s most a családban élt, tanította az elemi ismeretekre. Első olvasmánya a kis fiúnak a biblián kívül Pascal és Montaigne voltak; késbb, tizenkétéves korában latinul is tanult és Virgil "Bucolica"-ját és "Georgica"-ját eredetiben olvasta. A mellett, ha csak szerit tehette, papirt vett magaelé és kezdte másolni a bibliához csatolt metszeteket."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14800/14826/14826.pdf)



"Jean-François Millet (Gruchy, Gréville-Hague, 1814. október 4. - Barbizon, 1875. január 20.) francia festőművész, a 19. századi realizmus nagy mestere. A barbizoni iskola csoportjában ő az emberfestő, aki a 19. századi hagyományos francia paraszti élet mindennapjainak megörökítője. Elkapta még a nagy változások előtti pillanatokat, nagyra becsülték ezért művész utódai, köztük Vincent van Gogh, majd Salvador Dalí lelkesedtek érte. Saját tájképfestészetével is új szemléletet adott, mindig úgy fessen a művész, hogy lássa azokat az embereket, akik a tájhoz tartoznak, vagy nézik azt a tájat. Millet számára a szépen megművelt föld éppen olyan megnyugtató és derűs látvány volt, mint a vadon nőtt erdő, mező, virág vagy a tenger."
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Jean-Fran%C3%A7ois_Millet)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page