Normál kép: magyarfestomuves00unse_0098.jpg   Méret: 770x539 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: magyarfestomuves00unse_0098_nagykep.jpg   Méret: 2329x1630 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Nyári hangulat
Festette Brodszky Sándor
Surányi József gyűjteményéből

Ismertető szöveg: "Nagy múltra tekinthetett vissza; a múlt század második évtizedében, 1819-ben született Tót-Almáson. Kezdetben orvosnak készült s tizenkilenc esztendős korában beiratkozott a pesti egyetem orvosi fakultására. De a művészetet mindennél jobban szerette s hamarosan abbahagyta egyetemi tanulmányait s Bécsbe ment és a tájkép-festést gyakorolta az ottani Szent-Anna Akadémián. Bécsből rövid idő múlva Münchenbe költözött s a bajor Mpártoló-Egyesület támogatásával folytatta tanulmányait. Münchenben I. Lajos bajor király albumába rajzolt képével nagy feltűnést keltett s művészi hírneve ezután sok megrendelést szerzett számára.
Tizenegy esztendeig maradt Münchenben s ez idő alatt számos tárlaton volt része kitüntetésben. A honvágy azonban végre is hazahozta 1856-ban s itthon első megrendelje a király volt, a kinek számára a Margitsziget egyik legszebb részletét festette meg. A kormány megrendeléséből is festett két képet a "Háborgó Balaton"-t és "Esztergom környéké"-t, a melyek a Magyar Nemzeti Múzeum képtárában vannak.
Élete végéig festett s a mikor a keze már nagyon reszketett az öregség miatt, a balkezével tartotta reszket kezét és úgy jártatta ecsetjét a vásznon. Végelgyengülésben halt meg 1891 január 23-án. Művésztársai kevéssel halála után kiállítást rendeztek képeiből a Műcsarnokban."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14800/14876/14876.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page