Normál kép: magyarfestomuves00unse_0164.jpg   Méret: 770x907 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: magyarfestomuves00unse_0164_nagykep.jpg   Méret: 953x1123 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A kis Eggly

Ismertető szöveg: "1848-ban született Kassán. A szülők persze itt is, mint legtöbbször, nem jó szemmel nézték, hogy serdülő gyermekük piktorálmokról beszél. A színes ábrándok helyett szerették volna másra fogni, valami biztosabb, rendes polgári foglalkozásra.
Éles esze van, tehát legyen orvos vagy ügyvéd. Azonban meg vagyon írva, hogy ilyen esetekben ne győzzön a szülői bölcseség : Horovitz nem tágított az ecset mellől, festő akart lenni minden áron s végre is a szülők abbahagyták a sötét argumentálást és megengedték, hogy a fiú Bécsbe menjen az akadémiára. Ott szorgalmasan dolgozgatott a kis Horovitz, tehetsége bevált s erről írást is adtak a szigorú professzorok. Bécsben nem sokáig maradt s művészibb milieube került: Párisba. A francia világváros új perspektívákat nyitott meg szemei előtt, fejlődésében lökést adott neki. Arcképeket festett, a mi pénzt hozott, szinte bőven ahhoz, a mennyire egy festőnövendéknek szüksége volt. A magánrendelések mellett türelmetlenül várta a sikert, azt, hogy bekerüljön a Salonba, a híres tekintélyek, a régi nagyságok és a most feltűntek közé.
Ez is megtörtént. A "Kis Eggly" cím képe mention honorable-t kapott. Ez már külső siker volt, s a fiatal Horovitz neve már jelentett valamit. A hatvanas esztendők végén érte ez a kitüntetés, mely továbbsarkalta, még távolfekvő, jelentős célok felé ..."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14800/14876/14876.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page