Normál kép: muveszfejek_0135.jpg   Méret: 770x1113 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: muveszfejek_0135_nagykep.jpg   Méret: 1423x2056 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Holbein : Howard Katalin angol királynő

Ismertető szöveg: "Ez a szerep a következő nemzedék egyik tagjára, az ifjabb Hans Holbeinre várt. Ö beleszületett a renaissanceba, stílusgondok, teoretikus gyötrődések nem zavarták, mindezt elvégezte Dürer a jövő felé. Holbein tehát könnyű szerrel lehetett azzá, amivé rendeltetett: a legnagyobb német renaissance művésszé s első képviselőjévé annak a nemzetközi művésztípusnak, melyhez ettől fogva oly sok művész tartozott, többek között Rubens és Van Dyck.
Holbein 1497-ben Augsburgban született, ahová talán Svájcból származott el a családja. A reformáció zavaraival küzdő szülővárosából 18 éves korában vándorolt ki Svájcba s Baselben telepedett le. Pályája innen ívelt át Angliába, hogy aztán Basel, London, Antwerpen, Olaszország, Franciaország, azaz egész Európa legyen hazájává.
Élete művészi szempontból a legszerencsésebb volt, telve sikerrel; munkáit azonban balvégzet üldözte. Ma a legnagyobb arcképfestők egyikének tartjuk, - sokan a legnagyobbnak - de hogy azonkívül még mit jelentett, arról műveinek sorsa miatt könnyen megfeledkezünk: azoknak ugyanis igen jelentékeny része, renaissancestílű monumentális falfestményei egytől egyig elpusztultak, akár Baselben, akár Luzernben, akár Londonban festette őket. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15000/15018/15018.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page