Normál kép: 1399051019.jpg   Méret: 770x561 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1399051019_nagykep.jpg   Méret: 3110x2264 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A harlekin / vagy rémkatica 18 pettyes változatát fotóztam.

Ismertető szöveg: A harlekinkatica (Harmonia axyridis) a katicabogarak (Coccinellidae) caládjába tartozó, ragadozó bogár. Kelet-Ázsiában őshonos, sok színváltozatban fordul elő. A hazánkban gyakori és őshonos Hétpettyes katicabogárhoz (Cocinella septumpunctata) és Kétpettyes katicabogárhoz (Adalia bipunctata) hasonlóan főként levéltetvekkel táplálkozik. Mivel nagyon hatékony ragadozó, a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából először az Egyesült Államokba, majd több nyugat-európai országba is behurcolták. Hamar megtelepedett,hozzánk is kelet felől repült be, saját szárnyain. Rendkívül nagy gondot okoz Amerikában és Európában -így nálunk is-, hogy kiszorítja az őshonos katica fajtákat. Magyarországon 2008 februárjában találták meg először, mára már igen elterjedt. A kétpettyes katicabogárhoz hasonlóan a fák lombkorona szintjében él, ezért erre a fajra különösen nagy veszélyt jelent. (Forrás: Wikipédia)



A katicabogárfélék (Coccinellidae) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe tartozó család. A világszerte nagyjából hatezer fajt számláló csoportnak Európában 207, Magyarországon 90 képviselője él.
Változatos életmódot élő fajok tartoznak a családba, a csoportban mezőgazdasági kártevők és a biológiai védekezésben használt fajok is előfordulnak, de a fajok többsége gazdasági szempontból közömbös. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page