Normál kép: 1399377150.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 1399377150_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Piros gyilkospoloska (Rhynocoris rubricus) ! - A fotón látható hártyásszárnyú rovar kb. 15 mm nagyságú, hosszú csápú - formailag Gyilkospoloska (Rhynocoris iracundus) egyik szegényesebben színezett változata lehet. Ennek a szárnyszegélyén halványabb a fekete kockázottság és nem fekete a feje, nincs fekete "könyökvédője"sem - ahogy a web-es képe többségén ez látható. (Egyébként inkább mediterrán területen fordulhat elő - de a globális melegedéssel számos rovar Észak-Európában is megjelenik!)

Ismertető szöveg: A poloskák (Heteroptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe tartozó, fajgazdag alrend.
Hátoldalukon az előhát terjedelmes része fedi a tort, mögötte a középháthoz tartozó pajzs (scutellum) látható. A pajzs egyes csoportoknál (pl. Scutelleridae) az egész hátat befedheti, és ez e poloskáknak bogárszerű megjelenést kölcsönöz. A közép- és utótor között a tor oldalán nyílik az imágók utótori bűzmirigyeinek nyílása, ami lehet egyszerű nyílás, de a váladék irányított lövellésére szolgáló csatorna is.
Az első szárny számos csoportban ún. félfedővé alakult. Tövi részei: a fedő (corium) és a pászta (clavus) bőrneműek, míg a csúcsi rész (membran) hártyás. Hátulsó szárnyuk teljesen hártyás.
Szájszervük szúró-szívó szipóka (szívócső). Amikor nem használják, akkor visszagörbítik a fejük alá, így sokszor a lábuk közé is benyúlik. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page