Normál kép: 1399386654.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1399386654_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Latin neve: Trochosa terricola.

Ismertető szöveg: A farkaspókfélék (Lycosidae) a pókok (Araneae) rendjén belül a főpókok (Araneomorphae) alrendjének egy családja. A Sosippus nembe tartozó farkaspókokon kívül ezek a pókok nem szőnek hálócsapdát; némelyik hálójával rögzíti föld alatti üregeinek falát. Egyes fajok természetes üregekben laknak, mások pedig életüket vándorlással töltik. A többi pókkal ellentétben a farkaspók látása igen jó és áldozatukat üldözve fogják el.
A farkaspókok észrevételét megkönnyíti az, hogy a nőstény tojásait egy pókselyemből szőtt zsákban tartja potrohához rögzítve. Kikelésük után a sok pici pók anyja hasára és hátára mászik és hosszú ideig ott utaznak.
(Forrás: Wikipédia)



Farkas Bálint Attila
A képen Pisaura mirabilis (csodáspók) látható.
Hozsu:
Csodáspók (Pisaura mirabilis) hazánkban és Európa északi részén is családjának egyetlen, de nagyon magabiztos képviselője. Gyakori faj, szinte minden nyilt, füves területen, síkságon és hegyvidéken is összefuthatunk vele. Mivel színe változtatos, legkönnyebben az előtestén futó hosszanti világos csíkról és orsó formájú potroháról lehet felismerni, melyen általában két, világosabb, hosszanti csík van. 1-1.5 centi hoszzúak, és teljesen ártalmatlanok.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page