Normál kép: 00000014d.jpg   Méret: 603x741 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A jobb szem vízszintes átmetszete. 0. a látóideg; Fc. az alig észrevehető központi gödröt - fovea centralis - mutatja; S. inhártya; Ch. érhártya; R. ideghártya; Cv. üvegtest; Os. az a hely, hol az üveghártya két hártyára oszlik; Cc. sugártest; Cj. kötőhártya; C. porczhártya; J. szivárványhártya; L. lencse; * a szem mellső, ** a szem hátsó kamarája; mind a kettő viznedvvel van kitöltve. A hátsó kamara fenekén, mint igen kis háromszög, a Petit-féle csatorna látszik.

Ismertető szöveg: "A látás műszere a két szem. A szem golyóformájú és több hártyából s nedvből van összetevő. Belseje két kamrára, a mellsőre és a hátsóra oszlik. A hátsó kamrát kocsonyaállományú, teljesen átlátszó üvegtest tölti ki és falát három külön hártya formálja. A legbelső a retina vagy az ideghártya, melyben van a látó idegnek csapós pálczikaalakú végkészüléke. A középső az érhártya, amelyben különösen sok véredény található és vörösnek látszanék - mint az albinóké - ha fekete festék nem borítaná belső felszínét.
Az érhártya folytatása kifelé a szivárványhártya vagy az iris, amely a szem belsejét elülső és hátulsó üregre osztja. E két üreg vagy kamra a szivárványhártya közepén levő nyíláson át, melyet szembogárnak, szemfénynek vagy pupillának neveznek, közlekedik egymással és igy a szembe jövő fénysugarak a hátsó kamrásba is behatolhatnak. A legkülső hártya a porczellánszerü, erős inhártya, mely a belső gyengébbek védelmére szolgál s elöl az átlátszó porczhártyát formálja. A pupilla mögött található a szemlencse, körülvéve a sugártesttel; a mellső kamrát a szemnedv, vagy a szemviz tölti ki (52. ábra)."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page