Normál kép: 00000033d.jpg   Méret: 770x497 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 00000033d_nagykep.jpg   Méret: 1231x794 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A wombat

Ismertető szöveg: "Erszényesek - Marsupialia.
Sajátszerü, hasi erszénynyel ellátott emlősök, melyek majdnem kizárólag Ausztráliában élnek. Jelenleg mintegy 37 nembe tartozó 140 faj ismeretes, de nagy azon fajoknak a száma is, a melyek már kihaltak.
Magzatjaik idétlenül jönnek a világra, amiért hasuk alatt a bőrből ráncz vetődik s erszényt alkot. Az erszényben az emlők vannak elrejtve és arra szolgál, hogy a tehetetlen és alaktalan szülötteket, melyek ösztönszerüleg az emlőkbe csimpeszkednek, bizonyos ideig megvédje. A medencze-övhöz még egy külön csont, a hasuk felé álló erszénycsont is csatlakozik, amely az erszény tartására való. Midőn megszületnek, alig érik el a 3-4 cm. nagyságot, mig néha kifejlődve a 2 m. magasak is.
4. A wombatfélék (Phascolomydae), kevésbbé csinos erszényesek tartoznak ide. Gyökérevők. Rágcsálókéhoz hasonló, tökéletlen fogazattal, ebfogak nélkül. Testök nehézkés, nyakuk rövid, fejők medvefej-formájú, lábaik rövidek, a mellsőkön 5 hosszú karmos ujj van, mig a hátsón csak 4 ujj karmos, a hüvelyk karomnélküli. Hegyes, erdős vidékeken élnek; éjjeli állatok; lassúságuk közmondássá vált. Fogságban könnyen megszelídülnek. Égyszerre 3-4 kölykük van. Önkészítette lyukakban, barlangokban laknak. Legismertebb faja a közönséges wombat (Phascolomys wombat Pér. & Les.). Nagyobb a nyúlnál. Háta sötétbarna, hasa világosabb. Húsát eszik."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page