Normál kép: 00000174a.jpg   Méret: 370x435 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Növényi sejt (Himantoglossum hircinum gyökeréből). a. sejtfal; - b. összehúzódott protoplasma; - c. sejtmag. 200-szor nagyítva.

Ismertető szöveg: "A növények előfordulási körülményei, valamint életföltételei ép olyanok, mint az állatokéi, melyekkel egyébiránt megegyeznek még abban is, hogy közös alap-alkotó elemük : a sejt.
A sejtet sokáig apró hártyával körülvett hólyagosának tekintették. Ma tudjuk, hogy nagyon sok sejtnek nincs burka, és minden legkisebb protoplasma-cseppecske, mihelyt bizonyos életműködést, vagy akár ennek összesógót kifejti, sejtnek tekintendő. A protoplasma finom hálózatába beágyazva találjuk még a sejtmagot (nucleus), továbbá a vizürtereket (vacuolák), nemkülönben a chlorophyll- (levélzöld-, növényi-zöld-) testecskéket; e felsorolt részek mindegyike azonban hiányozhatik is. Ha a sejt hártyával van ellátva, úgy az gázok és folyadékok által mindenkor átjárható. Miközben a tápláló-folyadékok a burkon átszivárognak, kémiailag is megváltoznak. A levélzöld a fénynek behatása alatt, magában a sejtnek protoplasmájában keletkezik. (L. 1., 2. ábrát.) "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page