Normál kép: 00000181j.jpg   Méret: 770x537 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 00000181j_nagykep.jpg   Méret: 795x554 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Tüszőtermés (Bazsarózsa)

Ismertető szöveg: "A termés (fructus). A megtermékenyítés után a maghon a rendesen hármas rétegből álló magburokká (pericarpium) alakul. A három réteg közül a külső a pericarpium, a középső a mesocarpium, a belső pedig az endocarpium. A középső réteg ismét két rétegből állhat, melyek közül hol az egyik, hol a másik keményedik meg vagy maradhat húsosnak. Ugyszinte egyik-másik egészen vissza is fejlődik vagy túltengésnek indul, és igy ezek mind megannyi okai a termés különböző alakjának.
A vékonyhéjú termések közül sokan érés után fölrepednek vagy fölszakadnak, miközben az egyes kiszáradt termőlevelek mindig bizonyos meghatározott irányban görbülnek meg, akár csak napra fektetett könyvnek kötése, mi által a termőlevelek közé rejtett magvak kiszabadulnak. Sok termés két-két összenőtt termőlevél, varat vonalának irányában reped fel, esetleg a középbordában, vagy, mint pl. a máknál, bizonyos helyeken szabályszerűen elhelyezett kiürítő-rések támadnak.
A tüsző (folliculus, 174. ábra), a hasi varaton végig fölrepedő egyetlen termőlevélből alakul. A magvak benne a kopácsok szélein vannak sorba elhelyezve (lehet egyrekeszű, egykopácsú és sokmagú, pl. a pünkösdi rozsánál). "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page