Képaláírás: A kosbor. 1. növény; - 2. szár-átmetszet; - 3. porzó; - 4. virágja; - 5. virág előlről nézve.
Ismertető szöveg: "Némelyek a kosbor-féléket (Orchidea, XII. tábla, 5. ábra) is ide számítják. Fő ismertető jeleik: földalatti gumók és tőkék. Virágzatuk fürt vagy kalász. A bárom porzó - a középsőt kivéve - majdnem mindig el van satnyúlva es a termővel összenőve. A magbon alsóállású, háromrekeszű. A gumókat szálep néven orvosilag is használják. Van t. itöbb kosborfaj, melyeknek két gumója közül virágzáskor az
egyik elsatnyúl, míg a másik annál inkább megtelik és nagyra nő. Az előbbiből fejlődik a szár, a másodikat pedig, mely gömbded, vagy tenyeresen osztott is lehet, elvirágzás után összegyűjtik, jól megmossák és megszárítják. Vegyi összetételük többek
elemzései szerint: 5% fehérje, 1% czukor, 27% keményítő, 2% ásványi rész és 48% basszorin (oldható gumi). Porrá zúzva és 40-50-szörös vízmennyiséggel leforrázva kocsonyaszerü anyagot képez, melyet vérhasnál, gyenge gyermekek táplálására stb.-re használnak." (Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_2.pdf)
|