Normál kép: 00000195c.jpg   Méret: 770x1140 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 00000195c_nagykep.jpg   Méret: 1161x1719 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A kosbor. 1. növény; - 2. szár-átmetszet; - 3. porzó; - 4. virágja; - 5. virág előlről nézve.

Ismertető szöveg: "Némelyek a kosbor-féléket (Orchidea, XII. tábla, 5. ábra) is ide számítják. Fő ismertető jeleik: földalatti gumók és tőkék. Virágzatuk fürt vagy kalász. A bárom porzó - a középsőt kivéve - majdnem mindig el van satnyúlva es a termővel összenőve. A magbon alsóállású, háromrekeszű. A gumókat szálep néven orvosilag is használják. Van t. itöbb kosborfaj, melyeknek két gumója közül virágzáskor az egyik elsatnyúl, míg a másik annál inkább megtelik és nagyra nő. Az előbbiből fejlődik a szár, a másodikat pedig, mely gömbded, vagy tenyeresen osztott is lehet, elvirágzás után összegyűjtik, jól megmossák és megszárítják. Vegyi összetételük többek elemzései szerint: 5% fehérje, 1% czukor, 27% keményítő, 2% ásványi rész és 48% basszorin (oldható gumi). Porrá zúzva és 40-50-szörös vízmennyiséggel leforrázva kocsonyaszerü anyagot képez, melyet vérhasnál, gyenge gyermekek táplálására stb.-re használnak."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15400/15484/pdf/15484_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page