Normál kép: borsszem_janko_1908_395_001resz.jpg   Méret: 400x244 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A véderő reform
I. A schnellfeuerhose

Ismertető szöveg: "A gyorstüzelő nadrág ezen 1. ábra szerint azon a gondolaton alapszik, hogy a katona-nadrág, ha illetékes helyen kellően bőszabásu, oly be nem töltött űrt ád rendelkezésre, mely nagyobb töltény tartalék elhelyezésére használható ki. Hogy pedig a katona e tölténytartalékhoz a parancsoló szükség pillanatában könnyen hozzá jusson, a gyorstüzelő nadrág hátul gombra jár.
E 2. ábra azt a mozzanatot mutatja, melyben, az előzetes Kehrt euch! magyar vezényszó után, a legénység magába gombolja a tölténytartalékot.
Mint e 3. ábrán látható, a Vorwärts Front! vezényszóra visszafordult legénység immár kellő tölténytartalékkal ellátva, gyorstüzképesen indulhat a tüzvonalba.
E 4. ábra bizonyítja, hogy a gyorstüzelő nadrág megtöltése a csapatokat menetelő képességükben legkevésbé sem zavarja.
Hockt! - e vezényszó jelzi ama legkritikusabb pillanatot, melyben a gyorstüzelő-nadrág gyakorlati haszna elválik. Mint történik ez, azt az 5. ábra mutatja. A csapat gyorstüz közelségbe érvén az ellenséghez, ennek lövései elől guggolva keres födözetet. A tölténytáska már ekkor az előzetes hosszú tüzharczban kimerült s a gyorstüzelő-nadrágba rakott hátsó tartalékra kerül a sor. "
(Forrás: Borsszem Jankó, 1908. október 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page