Normál kép: Citromsav_monokristalyok.jpg   Méret: 770x595 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: Citromsav_monokristalyok_nagykep.jpg   Méret: 2017x1559 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Citromsavoldatból kristályosított, különböző méretű citromsav-monokristályok (Budapest, Piarista Gimnázium)

Ismertető szöveg: Ezt az alifás trikarbonsavat kristályos állapotban Carl Wilhelm Scheele állította először elő 1784-ben, azonban a borkősavtól már 1776-ban Anders Jahan Retzius megkülönböztette. A citromsav szabad állapotban vagy kálium-, illetőleg kalciumsó alakjában számos savanyú gyümölcsben előfordul, többnyire kevés borkősav és almasav társaságában. Szabad citromsav van a ribiszkében, vörösberkenyében, cseresznyében, málnában, szamócában, szederben, tamarindában; különösen a citrom különféle fajtái bővelkednek benne.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Citromsav)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page