Normál kép: magyar_jelmez_040.jpg   Méret: 770x950 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_jelmez_040_nagykep.jpg   Méret: 881x1087 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Magyar főúri viselet a XV. században. Az 1. és 2. szám a század első felének tipikus vonását mutatja be a győri antiphonalé és Rozsnyai XV. század képének egy-egy alakja nyomán. A 3. és 4. szám Mátyás kori viselet tünteti föl. A 3. Hunyadi János siremléke nyomán a 4. az országos képtár egy XV. századi képe nyomán.

Ismertető szöveg: "Ezek szerint a mai magyar ruhának tulajdonképeni alakja a XV. században domborodik ki, így például mindjárt a mai Atillának jóllehet mindenben megfelelő felöltő, mely még a XV. század első évtizedeiben, mint a XIV. század végén hasított újjal lehetett ellátva, mely a körülményekhez képest vagy felgomboltatott, vagy pedig kigombolva a felkartól kezdve lelógott, már a XV. század második felében, sőt már a század derekán is, a gombokkal sűrűn kirakott hasított újj átváltozik s helyébe lép a rendes szabású - se nem szűk, se nem bő - ujj minden hasítás nélkül. Egyébként is átváltozik a felöltő: térdig érő hosszabb lesz s bővebb mint volt a XV. század első felében nemkülömben a XIV. század vége felé. Az öv nincs már lazán a derék körül övezve, hanem szorosabbra van véve s már nemcsak díszül, hanem a bővebb felöltő derékbani összefoglalására is szolgált. A felöltő övig részben testhez simuló volt bár a hg. Eszterházy család birtokában levő Mátyás király dolmánya nem valami nagyon testhez simuló szabású ; ebből s a Mátyás királyra vonatkozó nagy halmaz emlékek ábrázolataitból következtetve, Mátyás király a testhez álló viseletnek nem volt valami nagy kedvelője, s elül az egyenes vágás összefoglalására az egyik, rendesen a jobb szárnyra sűrűn gombok varrattak egészen az övig, azon alúl a felöltő két szárnya szabadon volt hagyva. ... "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15200/15236/15236.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page