Normál kép: 1433340809.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1433340809_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Latin neve: Rhynocoris iracundus.
Nem véletlenül kapták ijesztő nevüket: kegyetlenül lecsapnak más bogarakra, aminek a nedveit hosszú szívókájukkal kiszívják, miután mérgező nyálat eresztettek testükbe. A gyilkos poloskák szúrása olyan erős, hogy még az ember is megérzi, darázscsípéshez hasonló égető fájdalmat okozva. Szinte az egész ország területén előfordulnak.

Ismertető szöveg: A poloskák (Heteroptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe tartozó, fajgazdag alrend.
Hátoldalukon az előhát terjedelmes része fedi a tort, mögötte a középháthoz tartozó pajzs (scutellum) látható. A pajzs egyes csoportoknál (pl. Scutelleridae) az egész hátat befedheti, és ez e poloskáknak bogárszerű megjelenést kölcsönöz. A közép- és utótor között a tor oldalán nyílik az imágók utótori bűzmirigyeinek nyílása, ami lehet egyszerű nyílás, de a váladék irányított lövellésére szolgáló csatorna is.
Az első szárny számos csoportban ún. félfedővé alakult. Tövi részei: a fedő (corium) és a pászta (clavus) bőrneműek, míg a csúcsi rész (membran) hártyás. Hátulsó szárnyuk teljesen hártyás.
Szájszervük szúró-szívó szipóka (szívócső). Amikor nem használják, akkor visszagörbítik a fejük alá, így sokszor a lábuk közé is benyúlik. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page