Normál kép: elok_vilaga_085.jpg   Méret: 677x820 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: 43. ábra. Schleiden M. J.

Ismertető szöveg: "Schleiden a modern sejttan és a fejlődéstan megalapítója; filozófiai képzettségénél, éles, mindig harcra kész tollánál és egyéb tulajdonságainál fogva hivatva volt arra, hogy a növénytannak új ösvényt nyisson. Több becses, a sejtképződésre és kivált a magrügy fejlődéstanára vonatkozó vizsgálattal kezdte meg működését a növénytan terén, de jelentősége nem annyira az általa felfedezett tények, mint inkább aszerint Ítélendő meg, hogy mit követelt ő a tudománytól és mit tűzött ki céljául. Erre nézve legjobb tájékozást nyújt az ő terjedelmes és az egész növénytant felölelő tankönyve, mely először 1842-ben jelent meg s összesen négy kiadást ért el, ami az akkori időben már magában véve is feltűnő eredmény volt. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)



"Matthias Jakob Schleiden német botanikus, a sejtelmélet egyik megalkotója 1804. április 5-én született Hamburgban.
Schleiden 1827-ben végzett jogi tanulmányokat. Ezután jogi gyakorlatot alapított, de egy érzelmi depresszió és öngyilkossági kísérlet után szakmát váltott.
Természettudományi tanulmányait a németországi göttingeni egyetemen végezte, de 1835-ben átiratkozott a berlini egyetemre növények tanulmányozására. Johann Horkel, Schleiden nagybátyja arra biztatta, hogy tanulmányozza a növényembriológiát."
(Forrás: https://agytoro.hu/ki-kicsoda/matthias-jakob-schleiden/)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page