Képaláírás: 107. ábra. A Tulipa Gesneriana hagymája hosszanti metszetben ; sh hagymatönk, zs hagymapikkelyek, v csúcsrügy, k fiókhagymakezdemény, w gyökerek. Természetes nagyság. (Strasburger.)
Ismertető szöveg: "A hagyma külső alakja felette hasonlít a hagymagumóhoz, de szerkezete más ;
a törpeszártagú földalatti szárrészletben, mely itt gyakran megrövidült kúpformájú
és hagymatönknek neveztetik, alig tart tartalék-táplálóanyagokat, hanem ez a tönkön
sűrűn álló vastag, húsos allevelekben, az ú. n. táplálékpikkelyekben halmozódik fel nagy mennyiségben és ezek szabják meg azután a hagyma alakját és nagyságát is. A hagymatönk csúcsrügyben végződik, mely utóbb a legtöbbször földfeletti szárrá fejlődik, alsó részéből pedig nagy számban rostos mellékgyökerek, illetőleg járulékos
gyökerek erednek. A táplálékpikkelyeket sokszor száraz hártyás allevelek, ú. n. hagymahéjak burkolják, a táplálékpikkelyeken belül pedig a föld fölé magasra
kiemelkedő tőlevelek legalsó vastag húsos hüvelyes részei is hozzájárulhatnak a
hagyma alakításához. Van héjas vagy burkolt hagyma és csupasz vagy pikkelyes hagyma, előbbit jellemzik a barna vagy másszínű hagymahéjak, utóbbin a héjat alkotó száraz, hártyás allevelek teljesen hiányzanak. Héjas hagymája van pl. a
tulipánnak (107. ábra); a vöröshagyma is hasonló szerkezetű, azaz a hagymahéjból, táplálékpikkelyekből és a tőlevelek húsos hüvelyrészeiből áll; a tyúktaréj héjas hagymáján a tőlevelek húsos hüvelyrészei, a hóvirág héjas hagymáján pedig a táplálékpikkelyek hiányzanak, a fehér liliom csupasz hagymájának borulékát csak táplálékpikkelyek teszik, a turbán-liliom csupasz hagymájának boruléka pedig táplálékpikkelyek és a tőlevelek vastag hüvelyes részeiből is áll.
" (Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)
|