Normál kép: elok_vilaga_238a.jpg   Méret: 608x499 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: 209. ábra. 1 A Piper Cubeba magvának hosszanti metszete: e embrió, es endospermium, p perispermium, 2 a Phaseolus magva elölről és oldalt tekintve, m mikropyle, n köldök, 3 a Ricinus communis magva, s caruncula. Természetes nagyság. (Giesenhagen.)

Ismertető szöveg: "Az embrió és magfehérjének képződésével egyidőben a magrügy burka is fokozatosan elváltozik ; sejtjei rendesen vastag falat kapnak, mely többnyire meg is fásodik, minek következtében az egész magrügyburok erős, vastag, kemény maghéjjá változik; ritkábban az egész héj puha marad és csak vékony hártya alakjában burkolja be a magfehérjét; különben a maghéj szerkezete felette változatos, aszerint amint a magrügyburok egyszerű vagy kettős, és amint a különböző sejtrétegei elváltoztak; legváltozatosabb a maghéj felülete, a rajta fejlődő mez, vastagodások, függelékek és egyéb sajátosságai szerint, amelyek mind megfelelő célszerű alkalmazkodások és berendezkedések a teljesen érett magvak biológiájában.
Mindezen egymással karöltve járó fejlődési folyamatok befejeztével a magrügy érett maggá változik, és ez a termésnek legfontosabb, leglényegesebb része, mert a faj fenntartására és szaporítására hivatott. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page