Normál kép: elok_vilaga_252a.jpg   Méret: 493x569 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: 223. ábra. A tenyészőcsúcs egy sejtje, sm sejtmag; smf a sejtmag fala; h kromatofóra; cp citoplazma; sf sejtfal. 1000-szer nagyítva. (Strasburger.)

Ismertető szöveg: "Bármily bonyolult is legyen valamely növény testének szerkezete, és benne az elemi alkotórészek bármily változatosak is legyenek, az összetevő egység alapjában véve mindig ugyanaz : a sejtfallal körülzárt sejt. A növényi sejt alakjában és nagyságában tapasztalható különbségek, a növény testének teljes kifejlődése folyamán alakulnak ki. A kiinduló ponton pedig, amit általánosságban embrionális állapotnak mondunk, a növény sejtjei mind egyformák. Ha megvizsgáljuk a magban a csira szövetét, vagy a kifejlett növényen a növekedésben levő csúcsok sejtjeit, úgy ezeken még nyomát sem látjuk annak a változatosságnak, amit a kifejlett részek sejtjein tapasztalunk. Az embrionális állapotú sejteken tehát bizonyos általános sajátságokat tapasztalunk : a növényi sejt alaptulajdonságait.
Ha az ilyen szövetnek egy sejtjét behatóbban akarjuk megvizsgálni, úgy ahhoz erősebb nagyitás szükséges, amidőn is abban, megfelelő festési eljárások alkalmazása mellett, a következő alkotórészek különböztethetők meg. Legkívül határolja a sejtet a sejtfal (sf), amely, a szövet belsejében, a szomszédos sejtek közös tartozéka. A sejtfal által körülzárt tér a sejtüreg, melyben a sejt különböző alkotórészei foglalnak helyet. így elsősorban a többnyire gömbalakú sejtmag (sm, nucleus), melynek finoman pontozott anyagából kiválik a magtestecske (mt, nucleolus). A sejtmag és a sejtfal között finoman szemcsés, plasztikus anyag foglal helyet, a citoplazma (cp), melyben, a sejtmag közelében apró, erősen fénytörő testecskék, a kromatofórák (k, chromatophor) különböztethetők meg. A citoplazma, a sejtmag és a kromatofórák együttesen alkotják a protoplazmát. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page