Normál kép: elok_vilaga_258.jpg   Méret: 441x612 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: 230. ábra. A burgonya gumójának metszete: p a héj pararétege; h keményítő-szemeket tartalmazó sejtek.

Ismertető szöveg: "A magasabbrendű növények legelterjedettebb és legfontosabb szénhidrátja a keményítő. Ez a kloroplaszták asszimiláló tevékenységének első, biztosan megállapított eredménye. A levelek és általában a zöld részek sejtjeiben nappal a kloroplaszták apró keményítőszemecskéket tartalmaznak, amelyek folyékony anyagokká átalakulva csakhamar tovább vándorolnak, hogy helyükbe újabb keményítőszemecskék keletkezzenek. A kloroplasztáktól létrehozott apró keményítőszemecskéket asszimilációs keményítőnek nevezzük. Ez vándorlásra képes táplálóanyaggá, szőlőcukorrá stb. alakulva vándorol a levelekből a növény különböző részeibe, ahol vagy felhasználtatik a fejlődő részek sejtjeinek kiépítéséhez, vagy pedig raktározva marad a gumókban, magvakban, a fatörzsben stb., hogy mint tartalék-táplálóanyag a növénynek rendelkezésére álljon. Ezt a keményítőt tartalékkeményítőnek nevezzük, mely az említett részek sejtjeiben az asszimilációs keményítőnél sokkal nagyobb szemek alakjában fordul elő. E keményítőszemecskék alakja és nagysága a különböző növények szerint változó, úgy hogy pl. a burgonya-, rizs-, búza-, zab-, kukorica-, paszuly stb. tartalék-keményítője mikroszkóp segítségével jól megkülönböztethető. A burgonya gumójának sejtjeiben (230. ábra) igen változó nagyságú, többnyire egyszerű, néha összetett, excentrikus alkotású keményítőszemecskék vannak, amelyek réteges szerkezetűek és 0,060-0,100 mm. átmérőjüek."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page