Normál kép: elok_vilaga_276a.jpg   Méret: 702x658 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: 267. ábra. A len (Linum usitatissimum) szárának keresztmetszete: e epidermisz; I elsődleges, II másodlagos kéreg; c-c kambium, IIfr másodlagos farész; b bél.

Ismertető szöveg: "Legkívül van az epidermisz, amelyen szájnyílások vannak és szőrképletek vagy emergenciák lehetnek. Ez alatt következik az elsődleges kéreg, amely klorofillban dús alapszövetsejtekből áll; ezek mellett azonban, hasonlóan mint az egyszikű növényekben, vastagfalú sejtekből álló sztereoma is lehet, vagy pedig, legalább a külső részben, kollenchyma. Az elsődleges kéreg vékonyfalú sejtjei mellett vastagfalú rostok foglalhatnak helyet övben, vagy csoportonként, amint az pl. a len szárának keresztmetszetén látható (267. ábra), amelynek vastag falú, hosszú háncsrostjai az ismert szövőanyagot szolgáltatják.
A kétszikűek szárának központi hengerében legkívül a perikambium foglal helyet. Erre következik befelé az edénynyalábok köre.
A nyílt edénynyalábok fa- és háncsrésze között (a Gymnospermákban és a kétszikű növényekben) foglal helyet a kambium (267. ábra), mely a szár leírt szöveteinek elkészülése után, az edénynyalábok közötti alapszövetben is folytatódik, még pedig úgy, hogy a szomszédos edénynyalábok kambiumai ez által egy teljes körré egyesülnek. ... "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page