Normál kép: elok_vilaga_297.jpg   Méret: 770x825 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: elok_vilaga_297_nagykep.jpg   Méret: 889x952 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 298. ábra. A vízzel, telt edénybe állított ág gallyai a. c. d épek, a b gally kérge és háncsa eltávolíttatott gyűrüalakban és a gally levelei mégsem hervadnak. (Hales.)

Ismertető szöveg: "Arról, hogy az edények a vízszállítás szervei, meggyőz bennünket a gyűrüzési kisérlet, melyet már Hales (1748) alkalmazott, és amely abban áll, hogy a fa kérgét gyürüalakban eltávolítjuk (298. ábra). A gyűrüzés felett a fa ágai csakúgy fognak vizet párologtatni, mintha mi sem történt volna. Ellenben, ha a gyűrüzést mélyebben alkalmazzuk és elmetszük a fatörzs külső részének még működő edényeit (szijács), úgy a fa hervadása csakhamar be fog következni."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page