Normál kép: elok_vilaga_2_258.jpg   Méret: 770x180 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: elok_vilaga_2_258_nagykep.jpg   Méret: 993x232 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 769. ábra. Peripatus capensis. Moseley rajza.

Ismertető szöveg: "Testük megnyúlt, hengeres (769. ábra.), melynek külsején bevágások nem jelzik a szelvények határát. A szelvény ezettséget kívülről csak a végtagok árulják el. A lábak részben a gyűrüsférgek állábaira, részben az ízeltlábúak végtagjaira emlékeztetnek: a törzzsel mozgathatóan függnek össze, de nincsenek tőle élesen elhatárolva, gyűrüzöttségük elmosódott, karmokban végződnek.
A fejen három pár végtagot találunk, egy pár csápot, egy pár állkapcsot és egy pár száj szemölcsöt, mely utóbbiak szintén átalakult végtagok. A gyűrűsférgekkel egyeznek meg abban, hogy kiválasztószervül szelvényszervek szolgálnak, a légcsövesekkel viszont abban, hogy légcsöveik vannak, melyek különálló pamatokat alkotnak. Idegrendszerük meg éppen a laposférgekéhez hasonlít és egy pár agydúcból s a belőle kiinduló két hasoldali idegtörzsből áll, melybe közönként dúcok vannak beiktatva.
Az őslégcsövesek osztályát a régebbi Peripatus nem alkotja, melyet újabban hét nemre osztottak. Amerika, Afrika, Ázsia és Ausztrália tropikus részein élnek. Peripatus capensis "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/15300/15382/pdf/15382_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page