Normál kép: 1445467846.jpg   Méret: 770x978 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1445467846_nagykep.jpg   Méret: 1576x2002 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gyűrűs tuskógomba a Nagyerdőről. Armillaria mellea, igen ízletes és jól fogyasztható étkezési gomba, gyűrűje miatt szinte semmivel össze nem keverhető, ha csoportjait tuskón megtaláljuk. Nem számít, hogy nyersen mérgező, jól ki kell főzni (20 perc). Tönkje viszont szálas azt nem érdemes fogyasztani. Fontos azonban, hogy erdőkben, parkokban oly gyakori, hogy a tuskók mellett szétszórva avarban, korhadékon is kinő. Ilyenkor a tuskón csoportban lévő példányokkal való összehasonlítás segít.

Ismertető szöveg: A gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea) csoportosan növő tömeggomba. A kifejlődött példányok kalapjának átmérője 10 centiméter körüli, színe változó árnyalatú, barna vagy sárga. Fiatalon kúposan zárt, később domború vagy lapos, aláhajló peremmel. A lemezek eleinte fehéresek, majd barnulnak, foltosodnak, kissé lefutnak a tönkre. A tönk általában 10-15 centiméter hosszú, fehéres vagy gyengén barnás, vastag gallérja a lemezeket eredetileg takaró burok maradványa. A hús a kalapban lágy, a tönkben fás, szívós. Szaga kellemes, íze nyersen kesernyés, fanyar... Óvatosan fogyasszuk, mivel nyersen gyomor-, valamint bélpanaszokat okozhat. 20-25 perces főzést igényel, főzőlevét pedig öntsük le. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page