Normál kép: 1446134210.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1446134210_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Latin neve: Armillaria mellea.
Ehető gomba (csak a kalap), de legalább 20 percig főzni kell. Tuskókon nagy csoportokban nő.

Ismertető szöveg: A gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea) csoportosan növő tömeggomba. A kifejlődött példányok kalapjának átmérője 10 centiméter körüli, színe változó árnyalatú, barna vagy sárga. Fiatalon kúposan zárt, később domború vagy lapos, aláhajló peremmel. A lemezek eleinte fehéresek, majd barnulnak, foltosodnak, kissé lefutnak a tönkre. A tönk általában 10-15 centiméter hosszú, fehéres vagy gyengén barnás, vastag gallérja a lemezeket eredetileg takaró burok maradványa. A hús a kalapban lágy, a tönkben fás, szívós. Szaga kellemes, íze nyersen kesernyés, fanyar... Óvatosan fogyasszuk, mivel nyersen gyomor-, valamint bélpanaszokat okozhat. 20-25 perces főzést igényel, főzőlevét pedig öntsük le.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page