Normál kép: 1549215540.jpg   Méret: 770x478 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1549215540_nagykep.jpg   Méret: 3072x1908 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Kopaszi-gáton láttuk ezt a talpazatánál már erősen omladozó homokszobrot. Az interneten keresgélve kiderült, hogy a pár hónap élettartamúra szánt alkotás Gutenberget ábrázolja, Monostori Ferenc szobrászművész készítette, és a Pátria-nyomda finanszírozásában állították fel 2018. szeptember elején.

Ismertető szöveg: Gutenberg homokszobra
A Pátria Nyomda Zrt. idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Az ünneplés részét képezi a könyvnyomtatás atyjaként is elhíresült német ötvösművész és feltaláló, Johannes Gutenberg homokszobrának a felavatása.
Az alkotás elkészítésére a külföldön is ismert Monostori Ferenc homokszobrászt kérték fel. A szobrot Simon László a Nyomda vezérigazgatója és Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere adta át.
Egyrészt azért esett a választás erre a helyszínre, mert a nyomda telephelye a kerületben található és így szeretnék megköszönni, hogy a kerület befogadta a nyomdát és az önkormányzat is támogatja, másrészt nem szeretnék elzárni a szobrot a nagyközönség elől, itt bárki megcsodálhatja és ez is a cél, hogy minél többen lássák.
A 3,5 méter magas, 30 tonna súlyú szobor 12 nap alatt készült el 25 köbméter homokból. Ha az időjárás is engedi és vandál kezek sem rongálják meg, a vízbázisú ragasztóval kezelt szobor kb. novemberig látható itt a Duna-parton.
(Forrás: https://www.kozterkep.hu/35295/gutenberg-homokszobra)



Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, (Mainz, 1400 körül - 1468. február 3.) német ötvösmester, feltaláló. A mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás, a betűfém, a kézi öntőkészülék, a nyomdafesték, szedő-sorjázó vagy más néven szedővas (winkel), a kézisajtó és a festékező labdacs európai feltalálója.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page