Normál kép: 1550998641.jpg   Méret: 770x586 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1550998641_nagykep.jpg   Méret: 4139x3152 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szüleit váró Fattyúszerkő fióka A Fancsika 1 tározón. a szukcesszió előrehaladtával az erdős-pusztai tavak nádasai a szabad vízfelületet töredékére csökkentették, ez kedvezett a madárkolóniák kialakulásának. Fokozottan védett fajokkal, mint a Fattyúszerkő, ami minden évben 40-100 pár között fészkel a területen, jelentős természeti értéket képviselve, annak ellenére, hogy a terület nem védett. Jó is így, itt megfér egymás mellett az ember és a madár... Pont tegnap jártunk kint és látható volt, hogy idén is ugyanolyan fészkelési lehetőséget biztosít. Ráadásul 8-10 Nyári lúd is mozgott a nádasban! Ez az igen korán fészkelő faj, évtizedek óta most először akar megtelepedni, jelezve, hogy elegendő avas nádat talál már a tározón.

Ismertető szöveg: A fattyúszerkő (Chlidonias hybridus) vagy (Chlidonias hybrida) a madarak osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe és a csérfélék (Sterniidae) családjába tartozó faj.
A korai természettudósok a két közeli rokon faj, a fehérszárnyú szerkő (Chlidonias leucopterus) és a kormos szerkő (Chlidonias niger) hibridjének tartották. Erre utal tudományos nevében a hybridus jelző is illetve innen kapta a fattyúszerkő magyar nevet.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fatty%C3%BAszerk%C5%91)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page