Normál kép: 1554551816.jpg   Méret: 770x561 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1554551816_nagykep.jpg   Méret: 4439x3232 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A reggeli fotók letöltésekor vettem észre, hogy az egyik virágban van egy kis pók. A hozzászólásokban mellékelem, elég homályos ugyan, de talán valaki ismeri. Köszönöm.

Ismertető szöveg: A körte (Pyrus) a rózsavirágúak közé tartozó növénynemzetség; számos ehető gyümölcsű fafaj tartozik ide. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti. "Körte" alatt a fán kívül a nemes körte gyümölcsét szoktuk érteni. A körte az Óvilág partvidéki és enyhe éghajlatú területein honos, Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig bezárólag. Közepes méretű fák, 10-17 méter magasra nőnek, gyakran keskeny, magas koronával, némely faja pedig cserje méretű.
A levelek váltakozó állásúak, egyszerű, 2-12 cm hosszú levelek, egyes fajokon fényes, másokon sűrű ezüst-szőrös felülettel; alakjuk a széles-oválistól a keskeny lándzsásig terjed. A legtöbb körte lombhullató, kivéve 1-2 délkelet-ázsiai faját, melyek örökzöldek. Jól tűrik a hideget, akár a ‒25 °C - ‒40 °C-os teleket is, kivéve az örökzöld fajokat, amik csak kb. ‒15 °C-ig viselik el.
Ötszirmú virágai fehérek, néha sárgás vagy rózsaszínes árnyalatúak, 2-4 cm átmérőjűek. A rokon almához hasonlóan a körte is almatermés, a vad fajoknál 1-4 cm átmérővel, néhány nemesített változata akár 18 cm hosszú és 8 cm széles is lehet; alakja az ellipszoid vagy gömbszerű formától a nemes körte klasszikus körteformájáig (hosszúkás alapi rész, gömbölyded vég) terjed.
Termesztése, megporzása, szaporítása az almáéhoz igen hasonló.
Kb. 30 főbb faja, nagyobb alfaja és természetben előforduló hibridje létezik.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page